Τα πράγματα που απολαμβάνουμε δεν είναι πάντα τα πράγματα που μας κάνουν καλό. ‘Ενα καλό παράδειγμα είναι τα ψηλά τακούνια που κολακεύουν το γυναικείο πόδι αλλά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες. Αν δεν μπορείτε να αποχωριστείτε τα ψηλοτάκουνά σας, αφιερώστε 5 λεπτά και ανακαλύψτε τι συμβαίνει στη φτέρνα και συνολικά στο πόδι σας όταν τα επιλέγετε για να δείξετε πιο κομψή.

Η αφύσικη θέση του ποδιού φορώντας τακούνια

Εξετάστε τη φυσική θέση του πέλματος. Ο άνθρωπος είναι «προγραμματισμένος» να στηρίζεται αρχικά στην φτέρνα του και να τοποθετεί το μεγαλύτερο βάρος του σώματός του για λίγα δευτερόλεπτα στο μπροστινό σημείο του ποδιού πριν αλλάξει το βήμα του. Φορώντας τακούνια αλλάζουμε αυτή την ισορροπία.
Μια μελέτη δείχνει ότι όταν μια γυναίκα φοράει τακούνια τοποθετεί μια αφύσικη ποσότητα πίεσης στο μπροστινό τμήμα του πέλματος της, μετατοπίζοντας το βάρος μακριά από τη φτέρνα. Το φαινόμενο αυτό γίνεται πιο έντονο ανάλογα το ύψος των τακουνιών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να αποδυναμώσει τις φτέρνες και να οριστικοποιήσει την δυσανάλογη κατανομή βάρους στο σώμα.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν φοράτε τακούνια

Χάρη στη σύγχρονη ιατρική τεχνολογία, οι ερευνητές και οι γιατροί μπορούν να εξετάσουν τις λειτουργίες του σώματος, όταν μια γυναίκα φοράει ψηλά τακούνια. Τα ψηλά τακούνια προκαλούν ώθηση του στομάχου προς τα μέσα και ώθηση του πίσω κάτω μέρος μέρος του σώματος προς τα πίσω. Ενώ αυτό μπορεί να δείχνει ωραίο σαν εικόνα, αλλάζει τη φυσική κατανομή του βάρους στη σπονδυλική στήλη και προσθέτει πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης.
Σε κάποιες περιπώσεις μπορεί ένας σπόνδυλος να δεχτεί πίεση ώστε να μετακινηθεί μπροστά από κάποιον άλλο. Πρόκειται για μια εξαιρετικά οδυνηρή κατάσταση και αυτό είναι ένα ρίσκο που παίρνετε κάθε φορά που φοράτε τακούνια.
Το χειρότερο αποτέλεσμα βέβαια στα πόδια είναι η περίπτωση αδυναμίας των Αχίλλειων τενόντων. Θα καταλάβετε τη διαφορά όταν αποφασίσετε να φορέσετε χαμηλά παπούτσια μετά από μια περίοδο που φορούσατε συνέχεια ψηλά τακούνια.
Όταν περπατάτε ξυπόλητοι ή με χαμηλά παπούτσια τα πέλματά σας διατηρούν μια γωνία 90 ° με το πόδι σας. Όταν φοράτε τακούνια, οι Αχίλλειοι τένοντές σας δέχονται ξαφνικά
τεράστια πίεση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σε πολλές περιπτώσεις τράβηγμα του τένοντα. Το πόδι μπορεί να επανέρθει στην αρχική υγιή του κατάσταση μετά από καιρό αν καταργήσετε τα τακούνια.

Κίνδυνοι από τα ψηλοτάκουνα

Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιους από τους πιο κοινούς κινδύνους που κρύβονται στην επιλογή ψηλοτάκουνων υποδημάτων:

Τεταμένοι μύς γύρω από τους αστραγάλους
Πόνος στην πλάτη λόγω του ότι το κέντρο βάρους μετατοπίζεται προς τα εμπρός
Εξασθένηση των Αχίλλειων τενόντων
Μούδιασμα στα δάχτυλα
Μόνιμη βλάβη των νεύρων στα δάχτυλα

Δεν χρειάζεται να κλείσουμε τα κομψά ψηλοτάκουνά μας στην ντουλάπα. Ωστόσο, σίγουρα θα πρέπει τις περισσότερες φορές να επιλέγουμε χαμηλά παπούτσια και κάνει καλό να κυκλοφορούμε ξυπόλητοι στο σπίτι μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s